Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı
Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı
Ebru sanatı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Türkiye’nin kültürel mirası olarak kaydedildi.
Paris’te yapılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler arası Komitesi’nin 9. Toplantısı’nda Türkiye bir başarı daha elde ederek; Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ndeki unsur sayısını 12’ye çıkardı.
Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2014 Mart ayında; ‘Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı’ hakkında başvuruda bulunmuştu. 27 Kasım 2014 tarihinde Paris’te yapılan toplantıda ebrunun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınması önerisi kabul edildi. Ebruyla birlikte Türkiye adına temsil listesine kaydedilen unsur sayısı 12 oldu. Böylelikle ülkemiz bu listeye en çok unsur kaydettiren ilk on ülkeden biri olma özelliğini sürdürmüştür. Ayrıca, bereketli toprakların ülkesi olan Türkiye’de sırada bekleyen 105 unsur daha bulunmaktadır. Üstelik bu sayı her yıl yeni unsurların eklenmesiyle artmaktadır.
Bugüne kadar; Türk Kahvesi, Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali ve Ebru ile birlikte listedeki unsur sayımız 12’ye yükseldi.