Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Enez

Fatih Sultan Mehmed’i Üç Gün Konuk Eden Şehir…
Aeneas, Ainos, İnoz, Poltyobria ve Enez…
Balkanları, Ege ve Anadolu’ya bağlayan deniz, nehir ve karayollarının kesiştiği ve Meriç (Hebros) Nehri’nin denize ulaştığı ve büyük bir delta oluşturduğu yerde kurulmuş olan bir medeniyetin adıdır…
Enez; iki limanlı şehrin adıdır…
Üstelik Kalkolitik çağdan İliada Destanı’ndaki kayıtlara; Traklardan, Yunanlara, Cenevizlilere, Venediklilere, Romalılara, Bizans’a, Osmanlılara ve günümüze uzanan bir şehrin adıdır.
Enez; Taşöz’den, Çanakkale’ye, Batı Karadeniz kıyılarına; Darius’tan, İskender’e, Has Yunus Bey’e ve Sultan Fatih’e uzanan 10.000 yıllık bir tarih, coğrafya, kültür ve sanat şehridir…
Enez; VI. İoannes Palaiologos’un kız kardeşi Mario Palaiologos’un, Cenevizli Françesko Gattalusio ile evlenmesi üzerine, Cenevizlilere çeyizlik olarak verilmiş bir şehirdir.
Enez herkese teslim olmayan, teslim olmak için ancak ve ancak çağ açıp çağ kapayan ve bin yıllık Bizans İmparatorluğunu tarihten silen Fatih Sultan Mehmed’i bekleyen ve ona İstanbul’un fethinden tam 3 yıl sonra teslim olan bir şehirdir. Ve o büyük Sultan’ı üç gün koynunda konuk etmiş olan bir şehirdir Enez…
Enez Işıklar dağıdır, Hisarlık dağıdır, Ayasofya Camii’dir, Has Yusuf Bey Türbesi’dir...
Çevresindeki köprülerdir, yollardır, kervansaraylardır, manastırlardır...
Yenice ovasıdır, Gala Gölüdür, Dalyan’dır Taşaltı’dır, Tuzlalık’tır, Bücürmene’dir…
Enez; en çok Meriç nehrinin denize döküldüğü noktada yapılmış olup büyük ve görkemli surlarla çevrilmiştir.
Bir de o kalenin içinde Ayasofya iken camii olmuş olan Fatih Camii’dir…