MEVLEVİHANE/ EDİRNE MEVLEVİHANESİ
MEVLEVİHANE/ EDİRNE MEVLEVİHANESİ
Mevlevihane, Mevlevi tarikatına mahsus tekkelere verilen addır.
13. asırda Mevlânâ Celâleddin Rûmi'nin oğlu Sultan Veled tarafından kurulan, fikirlerinden etkilenen Mevlevî tarikatına mensup Mevlevilerin zikir ve devran âyinleri yaptıkları tekkedir.
Mevlevihaneler genellikle külliye biçiminde planlanmış olup, merkezinde semahane, çevresinde türbe, mezarlık, Meydan-ı Şerif ve mescit yer almaktadır.
13. yüzyıldan günümüze uzanan zaman diliminde ecdadımızca yapılan Mevlevihane sayısı 45’dir. Bunlardan 15 tanesi Rumeli, Balkan ve Avrupa coğrafyasında yer almaktadır. Edirne Mevlevihane’si de bunlardan biridir.
Rivayete göre 1439’da rüyasında Mevlana Hazretlerini gören II. Murat Han Muradiye Camii bahçesine yaptırmıştır. Mevlana Hazretlerinin 5. kuşaktan torunu Celaleddin ve 6. Kuşaktan torunu Cemaleddin Efendileri getirtip Mevlevihane’yi faaliyete geçirmiştir. Yaklaşık 500 yıl faaliyette olan ve güzel bir ahşap yapı örneği olan Mevlevihane Kazım Dirik tarafından yıktırılmıştır.
Edirne Mevlevihane’si Asitane olduğundan; istisnai olarak dervişlere sema ve sefa demlerinde ikram olarak şerbet verilmiştir. Muradiye Camii sol duvarı sıfır noktasında iki lüle vardır. Birinden bal şerbeti diğerinden süt şerbeti akıtılmıştır. Diğer camiler için böyle bir durum söz konusu değildir. Şerbet akıtma geleneğinin hülasası da budur.
İnanç Turizmi açısından, tarihi eser açısından, Hazreti Mevlana’ya ve II. Murat Han’a vefa açısından Edirne Mevlevihane’sinin tekrar hayata geçirilmesi en büyük dileğimizdir.