Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Balkan Tarihi Müzesi

Balkan Tarihi Müzesi

Edirne’deki Hıdırlık Tabyalarında, Şükrü Paşa komutasında Bulgarlara karşı destansı bir direnişin gösterildiği karargâh binası, 18 adet topçu odası, 120 metrelik tünel ve 4 adet dehliz odası bulunur. Balkanlar üzerinden gelen düşman ordularının ciddi bir direnişle karşılaşmadan başkent İstanbul’a kadar gelmesi Osmanlı yönetimini Edirne’de savunma hattı oluşturmaya sevk etmiştir. Bunun üzerine şehirde en büyüğü Hıdırlık olmak üzere 30’a yakın tabya inşa edilmiştir.

Hıdırlık Tabya, 1886-1888 yılları arasında inşa edilmiş ve Balkan Savaşları’nda ünlü Edirne savunmasının karargâh binası olarak kullanılmıştır.

Hıdırlık Tabya, Balkan Savaşları sırasında Edirne savunması için oldukça önemli bir mevzidir. Yapının Şükrü Paşa’nın karargahı olduğu bilinir. Tabya, yerleşimi, mimari yapısı ve sağlamlığı ile bölgenin stratejik önemi ile uyumlu bir görüntü sergilemektedir. Şehrin en büyük tabyasıdır. Yapı kompleksi, nizamiye, koğuş binası, topçu odaları, topçu bataryaları, hendek ve avludan oluşur.

Edirne’ye hâkim konumu ile önemli bir nokta olan Hıdırlık Tabya’nın, 2009 yılında Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılına yönelik olarak proje çalışmalarına başlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Edirne Valiliği arasında yapılan protokol ile projeler tamamlanmıştır. Yer teslimini takiben Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Edirne Valiliği ortak çalışması ile restorasyon işlemleri başlatılmıştır. Restorasyon çalışmaları esnasında tabyanın geçmişte kullanım fonksiyonu da göz önünde bulundurularak Edirne Balkan Tarihi Müzesi olarak işlev görmesi Valilik tarafından koordine edilen toplantılarda kararlaştırılmıştır.

Onarımlar esnasında ana karargâh yapısının yıkılmış duvarları ve pencereleri özgün hâline getirilerek bütünlenmiş, yeni müze işlevine teşhir, uygun elektrik ve mekanik tesisatlar entegre edilerek güncel kullanım koşulları sağlanmıştır.

Tabya’nın restorasyon çalışmalarıyla birlikte bilim heyeti ile müzeolojik çalışmalar, müzenin senaryosunun kurgulanması çalışmaları eş zamanlı yürütülmüştür. Müzeye dönüşümüne yönelik Tabya’nın teşhir-tanzim projeleri, çevresi ile olan ilişkisinin kurulması için de yeni çevre düzenlenme projeleri yapılmıştır. Sergilemede, kronolojik anlatımdan çok daha estetik, tarihsel olarak akılda kalıcı, konuyu kavratıcı anlatım biçimi tercih edilmiş olup yapı-müze ilişkisi bu çerçevede kurulmuştur.

Edirne’de, Balkanlardaki tarihimizi anlatan bir müzenin hayata geçirilmesi gerektiği düşüncesinden hareketle, Hıdırlık Tabya’nın 14. yüzyıldan bu yana Osmanlı’nın Balkanlarda kurduğu medeniyeti anlatan, tarihsel sürecini ele alan Balkan Tarihi Müzesi olarak projelendirilmesi suretiyle işlev kazandırılması kararlaştırılmıştır. Tabya’nın, Balkan geçmişimizi anlatan, Balkanlarda oluşturulan belleği bugüne taşıyan, sergileme yapılan bir mekân olmanın yanı sıra kentteki bilim, bilgi ve eğitim merkezi, sürekli araştırmacı ve ziyaretçi çeken kurum olması amaçlanmıştır.

“Osmanlı İdaresinde Balkanlar”, “Balkanlarda Osmanlı Mimarisi”, “Balkanların Başkenti Payitaht Edirne”, “Pax Ottomana-Osmanlı Barışı”, “İlk Kıvılcımlar”, “Balkan Savaşları”, “Edirne Kuşatması”, “Savaş Günlükleri”, “Göç, Muhacir Olmak” gibi çok sayıda temanın yanı sıra onarım sürecinin ve bu esnada ortaya çıkan buluntuların da sergilendiği Tabya çok yönlü kapsamlı çalışmaların neticesinde vitrinler, dijital uygulamaların tasarımı ve üretimi yapılarak müze olarak düzenlenmiştir. Yine alanda ve alanın girişine karşılama ve bilet ünitesi, otopark, dinlenme alanı ve tuvaletler ilave edilmiştir.

Hıdırlık Tabya Balkan Tarihi Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.

Adres                    : Yıldırım Bayezid Mahallesi, Şevket Süreyya Aydemir Sokak

Telefon                 : -

E Mail                   : edirnemuzesi@ktb.gov.tr

Ziyaret Günleri     : Haftanın 7 Günü Ziyarete Açıktır.

Ziyaret Saatleri     : Yaz (1 Nisan – 30 Eylül) 09.00-19.00

                              : Kış (1 Ekim – 31 Mart) 09.00-17.30

Ücret                     : Ücretli (18 yaş altı ve 65 yaş üstü ücretsiz)

MüzeKart             : Geçerli