Selimiye Vakıf Müzesi
Osmanlı Devleti’ne yüzyıla yakın bir süre başkentlik yapan Serhat Şehri Edirne, başta dünya şaheseri Selimiye Külliyesi olmak üzere, sahip olduğu tarihi ve kültür mirasıyla geçmişi bugünle buluşturan önemli şehirlerimizden biridir. Yüzyıllar öncesinden gelen vakıf kültür ve medeniyetini korumayı hedefleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yürüttüğü projeyle, Edirne'ye Selimiye Vakıf Müzesi'ni kazandırmıştır.
Selimiye Vakıf Müzesi'ne mekân olarak seçilen Dar'ül Kurra Medresesi, inşasından yakın zamana kadar Osmanlı Devleti'ne yüksek eğitim kurumu olarak hizmet vermiştir. Selimiye Külliyesi içerisinde, caminin güneybatı köşesinde yer alır. Yapı, cami ile birlikte Padişah II. Selim (1566-74) tarafından Mimar Sinan'a 1569-1575 yıllarında inşa ettirilmiştir. İnşasında düzgün kesme taş ve tuğla malzeme kullanılan Dar'ül Kurra Medresesi'ne anıtsal bir kapı ile girilir. Ortada dikdörtgen avluyu dört yönden sivri kemerli bir sıra revak çevreler. Revağın gerisinde doğu yönde yer alan kare planlı kubbeli büyük oda, dershane ve mescit; güney ve batı yöndeki odalar, medrese hoca ve öğrencilerinin kaldığı odalar olarak kullanılmıştır.
Uzun yıllar boş ve bakımsız kalan Dar'ül Kurra Medresesi 2007 yılında tamamlanan restorasyonun ardından müze olarak yeniden düzenlenerek Selimiye Vakıf Müzesi adını aldı. Böylece, hem kültür turizmine bir eser daha kazandırılmış, hem de Mimar Sinan'ın önemli bir eseri bulunduğu kötü durumdan kurtarılarak, ilk haline kavuşturulmuştur.
Selimiye Camisi'nin ihtişamlı minarelerine bakan Selimiye Vakıf Müzesi'nde sergilenen eserlerin çoğunluğunu Edirne, Kırklareli ve çevresindeki vakıf yapılarına ait taşınır kültür varlıkları oluşturur. Vakıf yapılarında bulunan ve teberrükat adı verilen bu eşyalar, yapılan bakım çalışmalarının ardından, çağdaş bir anlayışla düzenlenen Vakıf Müzesi'nde yerlerini alarak hem depolara terkedilmişlikten kurtulmuş hem de birer kültür elçisi durumuna gelmişlerdir.
Geçmişte medrese hoca ve öğrencilerinin kullandığı küçük odalarda artık bu tarihi öneme sahip teberrükat eşyaları sergilenmektedir. Bu odalar, maden sanatı, hat sanatı, ahşap sanatı, çini sanatı ve saatler diye sınıflandırılmıştır. Eserler, yapım malzemelerine uygun olarak bu odalarda teşhir edilmektedir. Maden bölümünde şamdan, alem, gülabdan, mangal, kapı tokmağı gibi çeşitli maden eserler, çini eserler bölümünde; Şah Melek Paşa Camisi'nin renkli sır, Selimiye ve Muradiye camilerinin sır altı çini örnekleri, saatler bölümünde günümüze sağlam olarak gelebilen antika saatler ve zamanı belirlemenin yanı sıra gök cisimlerinin konumlarını belirlemede kullanılan usturlablar, ahşap sanatı bölümünde; ders ve Kur'an-ı Kerim rahleleri, zikir tespihleri, ahşap süs eşyaları, kavukluk, Kur'an-ı Kerim muhafaza kutuları, el yazması Kur'an-ı Kerimler, hat bölümünde ise hat örnekleri, beratlar, hilyeler, hat icazetnameleri sergilenmektedir. Medresenin dershanesinde, cansız mankenlerden oluşturulan bir anlatımla, dönemine uygun olarak eğitim anı canlandırılmıştır.
Medresenin ortasında üzeri açık ve avluyu dört yandan çevreleyen revakta, Dünya mimarlık tarihinde bir deha olan Mimar Sinan, büyük boy tanıtım panoları yardımıyla anlatılmaktadır. Ayrıca, revakta oluşturulan sergileme sistemi ile geçici sergiler ve çeşitli sanatsal faaliyetler müze ziyaretçilerine sunulmaktadır. Bu çerçevede 2008 yılı içerisinde Çekül Vakfı'nın katkılarıyla Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından "Sinan'a Saygı Fotoğraf Sergisi", Sinan'ın cami mimarisinde en nadide eseri kabul edilen Selimiye Camii'nin gölgesinde halkla buluşturulmuştur. Yine 2009 yılı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Edirne ve Kırklareli'nde 2003-2009 yılları arasında restore edilen vakıf eserlerinin restorasyon öncesi ve sonrasından oluşan fotoğraflarının görücüye çıktığı "Vakıf Restorasyonları Sergisi" açılarak müzede uzun süreli olarak ziyarete açık tutulmuştur.
Selimiye Vakıf Müzesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel müze statüsünde ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.
Adres : Meydan Mahallesi, Taş Odalar, No: 2
Telefon : (0284) 212 11 33
E Mail : -
Ziyaret Günleri : Pazartesi Hariç Diğer Günler Ziyarete Açıktır.
Ziyaret Saatleri : Yaz - Kış 09:00-17:00
Ücret : Ücretsiz
MüzeKart : -