Edirne Kent Müzesi
Tarihi değerleri ile yaşayan ve yaşatılan Edirne’nin “Edirne Kent Müzesi” projesi Trakya Kalkınma Ajansı ortaklığıyla Edirne Belediyesi tarafından Edirne’nin kent tarihinin ve kültürel zenginliğinin, kültürel tarihi mirasının gelecek nesillere aktarılmasını amaçladığı gibi, kentlilere aidiyet duygusunu ve kent bilincini yükseltmek, şehrin turizm potansiyelini arttırması amaçlarıyla projesi 31 Ağustos 2015 tarihinde başlayan ve açılışı Edirne’nin fethi olan 5 Mayıs’a denk getirilerek 2017’de bu tarihi yıldönümünde misafirlerine kapısını açmıştır.
Müzeye ev sahipliği yapan Hafız Ağa Konağı, 20. yüzyılın başında İttihat ve Terakki’nin gizli Edirne şubesi olarak kullanılmış, cemiyete girecek yeni üyelerin yeminleri bu konakta alınmış ve Osmanlı’nın son dönem siyasi yaşamı için tarihe tanıklık etmiştir. Tescilli bir yapı olan Hafız Ağa Konağı’nın onarımı, yeniden tasarlanması, korunması ile şehrin turizm ve tanıtımına Edirne Kent Müzesi olarak katkı sağlanmaktadır.
Müze, Edirne’nin ilk çağlarından itibaren başlayan öyküsünü ele alır ve Osmanlı payitahtlığı dönemi boyunca taşıdığı beş sultanla parlak günlerini hatırlatmasının yanında Edirne’de taht hayatı yaşamış beş padişahın silikon heykelleri de bulunmaktadır. Ayrıca kentin yaşadığı doğal afet ve felaketleri, dört ayrı işgal ve istilaların izlerini toplumsal kültürel hafızadan alıp sergi alanında ifade etmektedir.
Müzede kullanılan dokunmatik ekran teknolojileri ile kentin en önemli mimari yapısı olan Selimiye Cami’ni ziyaretçiler 360 derece gezebilmekte, kentin panolara sığmayan tarihini derin bir şekilde ekranlardan okuyabilmekte ve sözlü tarih bölümünde kenti kentlinin dilinden dinleyebilmektedir.
Proje, “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda uygulama ödülüne, Sign of the Awards (SotCA) gayrimenkul yarışmasından En İyi Sosyo-Kültürel Yapı ödülüne, Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde Kültür ve Sanat Kategorisinde ödüle layık görülmüştür.
Edirne’nin geçmişten bugüne gizli kalmış ve bilinmeyen bütün yönlerinin sergilendiği ve kent belleğine önemli bir katkısı bulunan 3 katlı müzenin ilk katında, Edirne’nin genel özelliklerinin yanı sıra iklimi, faunası, ulaşımı gibi bilgilerin yer aldığı bölüm ile müze kütüphanesinden oluşuyor.
İkinci katta Kalkolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar 8 bin 300 yıllık tarih, çeşitli görsel materyallerle ziyaretçilerin beğenisine sunulurken Edirne’nin başkentlik dönemi de profesyonel bir şekilde ziyaretçilere hissettiriliyor.
Üçüncü katta ise müzede dikkat çeken noktalardan biri olan Kırkpınar ve Spor Bölümü yer alıyor. Ziyaretçileri bu bölümde, söz ve bestesi Beyazıt Sansı‘ya ait olan Kırkpınar Marşı karşılıyor. Bu bölümde ayrıca Edirnespor‘un ikinci ligde fırtına gibi estiği yıllardan bir de nostaljik forması yer alıyor.
Atatürkiçin ayrılan köşede ise Atatürk’ün Edirne ziyareti sırasında çekilen bir videosu oynatılıyor. Edirne’nin yemek kültürü ve müzik kültürüne ilişkin bilgilerin de yer aldığı üçüncü katta Edirne’nin sembol isimlerinden Deli Selim’e ait bir köşe de yer alıyor. Ayrıca 1950’li yıllarda eski usul gazete dağıtımı yapan ve yaşı ilerleyenlerin hala hatırladığı Gazeteci Ali de ziyaretçileri gazete dağıttığı yıllarda çekilmiş bir fotoğrafıyla karşılıyor.
Müzenin en çok ilgi çeken noktalarından biri de Edirne’nin tarih boyunca tanık olduğu isyan ve göç olaylarının anlatıldığı bölümdür. Toplamda dört işgal gören Edirne’nin 1829’da Rus işgaline uğramasıyla 50 bin kişinin Anadolu’ya göç etmek zorunda kaldığı, yine 93 Harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sırasında çok Anadolu’ya göç ettirildiği çeşitli fotoğraf ve belgelerle anlatılıyor.
Edirne Belediyesi’ne bağlı özel müze statüsündeki Edirne Kent Müzesi 2022 yılında 14.278 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır.
Adres : Babademirtaş Mahallesi, Hacı Hasan Sokak, No:1
Telefon : (0284) 214 73 79
E Mail : edirnekentmuzesi.com
Ziyaret Günleri : Pazartesi Hariç Diğer Günler Açıktır.
Ziyaret Saatleri : Yaz - Kış 09.00-18.00
Ücret : Ücretli (4 yaş altı ve 65 yaş üstü ücretsiz)
MüzeKart : Geçersiz